Ahlan wa sahlan

Assalamualaikum!

Selamat datang,
selamat singgah dan menjengah;
moga daripada secebis waktu, bermanfaat untuk semua!

renjana untuk puteri(ii)

Sabtu, 27 Januari 2007

renjana untuk puteri(ii) – bahagian 2

Siapa tahu, kita bertemu tika matahari berlabuh; mengundur diri untuk berkhidmat di hemisfera seberang. Tatkala patik lewat taman-taman dan denai-denai sekitar pondok dan teratak Perkampungan Ilmu Kayangan itu; sekadar melepas penat; sambil-sambil merenung,menilai diri; menanti seruan Ilahi. Pertemuan pada sore itu sekadar yang biasa; puteri bersama sahabat bermesra, patik terseyum kagum, indah indigo jingga mentari senja. Puteri sekadar merenung; lembut,menyusuk; patik sekadar tersenyum; tanda persahabatan disambut, bertaut. Detik-detik berlalu begitu singkat, terlalu singkat; puteri dan patik semakin dekat, ukhwah kita semakin erat. Terasa semalam kita bertemu, terasa semalam segala berlaku. Dan bila pengajian di Perkampungan Ilmu Kayangan selesai, masing-masing membawa diri, bertebaran atas pertiwi.Sekarang patik dan puteri jauh; ya, bukan jauh sekadar jarak dan tempat - jauh kita pada ruang dan masa. Bait-bait simfoni “Kenangan Terindah”, adakala sayup bersipongan, benar-benar menggamit rindu patik pada puteri. Sayup-sayup bersama deru angin, membelai-belai lembut dan mesra; menenangkan.Patik rindu betul; betul-betul rindu akan puteri.

Biar rindu, jangan kita leka, lupa akan perjuangan, tanggungjawab kita. Kita punya tanggungjawab; dunia kita berbeza, patik atas apa yang ditanggungjawabkan, puteri dengan perjuangan sendiri. Ya, dunia kita berbeza, masing-masing kita punya destinasi; biar destinasi mutlak pada yang Esa. Kita punya jalan, punya denai yang disurat dan disirat takdir, harus kita titi dengan cermat dan teliti; penuh awas dan waspada. Tamat pengajian di perkampungan itu, bukan tanda tamat henti perjuangan. Itu hanya satu permulaan. Pesan ibu ilmu kaji hayat: kecemerlangan di sini hanya menentukan hala tuju dalam destinasi, tinggi nilai cemerlang itu, luas, bercabang lagi jalan yang ada untuk dipilih, untuk dilangkah. Jalan-jalan itu menuju dunia, dunia baru. Ya, itu dunia baru, itu baru dunia. Puteri, jalan yang kita sedang dan bakal jejak, kita langkah, ada pahit manis kenangan dan peristiwa, penuh onak ranjau, jua duri datang seriring bersama. Sesuatu peristiwa itu, adakalnya, memang pahit benar tatkala berlaku; tetapi menjadi manis tika kembali dikenang-kenang kenangan. Andai, pahit yang berlaku, sebaiknya dan seadilnya kita membuat pilihan,keputusan, walau terpaksa kita lukakan satu pihak. Itu satu pengorbanan. Dalam jauh kita ini, banyak benar masih kita perlu belajar, banyak jua yang kita kejar. Ada segala macam lagi ilmu yang kita perlu tuntut, orang yang kita perlu temu, pekara yang kita perlu faham. Semua ini akan lengkapkan kita, menbuatkan kita menjadi insan yang lebih baik, berguna dan memahami. Insan yang indah akhlak, lengkap budi dan kamil pekerti. Ini pesan untuk puteri; tak lupa buat patik sendiri.

Dalam kerinduan yang bertandang, patik ingin merangkul segala ruang dan luang, mengukir seribu kesyukuran. Jalinan ukhwah antara kita dianyam kemas dek masa, satu anugerah besar daripada Sang Pencipta. Satu nikmat, satu rahmat. Begitu teliti dan rapi aturan-Nya. Walau begitu puteri, satu-satu hubungan itu, ibarat sebuah pohon; benih yang disemai perlu disiram, pohon yang bertunas dibaja – agar pohon itu terus bercambah dan subur, rendang redup serta berbuah ranum; akarnya teguh dan utuh. Begitu jua dalam apa-apa hubungan, apa-apa perhubungan; menangih komitmen, untuk saling hidupkan, suburkan dengan keramahan kemesraan, dan eratkan, kejapkan dengan saling menghormati, mempercayai. Doa-doakan ukhwah dan jalinan antara kita terus kukuh, tidak putus. Perpisahan kita sekadar sementara, sebentar cuma; bukan perpisahan abadi, insyaAllah, hendakNya kita bertemu lagi. Perpisahan ini jua, ada mungkin satu ujian; menduga kejujuran hati, menguji kesetiaan diri Puteri, terikat dalam ruang dan masa yang jauh, kembara kita ini bukan sekadar kembara kelana kecil. Kembara untuk kita masing-masing mempersiap, memperkemas dan memantapkan diri, personaliti dan peribadi. Kembara yang menjadikan puteri dan patik insan yang jauh lebih matang akal fikir, berhemah menilai zahir. Satu kembara yang menjanjikan seribu pengajaran, ilmu dan pengalaman, yang tiada tercoret dalam lembaran-lembaran kitab dan makalah. Bukan satu kembara fizikal semata, juga ini kembara jiwa. Dan insyaAllah, di akhir kembara kita, andai punya jodoh, puteri dan patik kembali bersua bertemu, andai panjang jodoh, kita diikat, bersatu dalam restu.

Adakala, ya, cepat benar masa itu menjengah, adapun patik ingin mengundur, meminta diri daripada segala panjang bicara ini. Pohon patik, maaf-maafkan andai punya silap patah-patah kata yang disusun, salah ungkap-ungkap madah yang diatur. Renjana patik ini, sekadar yang biasa; sekadar yang kecil – coret-coret rindu seorang hamba, tatkala yang jauh bukan sekadar jarak dan tempat. Puteri, teman sejati itu, bukan insan yang sekadar selalu dekat-dekat di mata, tidak pula yang paling kerap bicara; teman sejati setia, mengingati; dalam setiap bisikan doa. Semoga patik dan puteri berada dalam keredaan-Nya, sehingga kita bertemu lagi. Patik betul-betul rindu, rindu betul akan puteri.“Ya Allah, rahmati dan berkati puteriku, sahabatku , buah hatiku. Mesra kami penawar duka, rindu kami menambah cinta, rajuk kami membuah ceria. Ya Allah, silaturahim kami ukhwah fillah, bermusuh kami na’uzubillah, berpisah mati, insyaAllah. Ya Allah, rahmati kami meniti usia, terpisah kami di alam nyata, temukan semula di taman syurga.”

1 ulasan:

ummusa'adah berkata...

renjana utk sang puteri..
sukar.. mungkin ia bkn utk diriku..
takala pena mengukir.. melakar misteri.. kepda yg mengerti.. tahniah dariku.. mungkin renjana ini tercipta buat mu.. agar kau hayati maksud dirinya.. yg merindui dirimu...