Ahlan wa sahlan

Assalamualaikum!

Selamat datang,
selamat singgah dan menjengah;
moga daripada secebis waktu, bermanfaat untuk semua!

renjana untuk puteri(i)

Khamis, 4 Januari 2007

Renjana untuk puteri

Salam alaiki, salam sejathera ke atas puteri, dari kayangan patik utuskan. Semoga puteri sentiasa sihat, ceria, senang-senang dan tenang-tenang dalam perjuangan, perjalanan. Tertanya patik, kenapa dan mengapa agaknya, seorang hamba ini bisa menyusun atur aksara-aksara, mengikat-ikat kemas menjadi patah-patah perkataan, yang digubah molek menjadi madah dan madah-madah ini, patik ungkapkan dalam cebisan-cebisan narasi ini, renjana ini. Entah, penat jua menjengah-jengah dalam kotak fikiran, mungkin menemui secebis alasan, bisa patik alaskan sebagai jawapan, sayangnya, penat itu sekadar lelah. Rindu barangkali. Ya, patik rindukan puteri. Maaf patik pohonkan, andai ini puteri terganggu, ikhlas daripada nubari tiada diingin begitu. Dalam patik punya masa yang senggang, terluang, ingin jua patik berkisah-kisah, lebih baik daripada masa itu sia-sia terbuang, hilang.

Masa yang berlari-lari pantas, berlalu sepi, adakala buat kita penat mengejar. Janji ALLAH, atas nama masa, kita sebagai hamba benar-benar kerugian, dalam sebuah kenyataan. Makin besar rugi itu, andai kita tidak memahami, mengerti, bertungkus, berpenat lelah merebut dan mencantas segala peluang yang seiring masa. Dan paling utama, dalam lelah-lelah mengekploitasi suasana dan keadaan, jangan pula kita terlupa pada ALLAH, yang mengatur indah, penuh hikmah perjalanan kita. Maaf lagi puteri, bukan patik ingin membebel, atau berlagak gaya seorang ulama, cukup sekadar mengingati, kerna kita hamba-Nya yang sering lupa. Benar, terasa cepat masa berangkat, terasa lagi angin-angin semalam, penuh kenangan, sarat nostalgia. Ya, adakala patik diusik-usik nakal memori, semasa di Perkampungan Ilmu Kayangan.

Perkampungan Ilmu Kayangan. Perkampungan ini bukan sekadar sebuah kampung, lebih daripada itu. Perkampungan ini satu institusi ilmu, satu destinasi untuk siswa-siswa dan siswi-siswi menyambung perjalanan ilmiah tatkala cemerlang pada tahun ke-6 atau tahun ke-9 dalam sistem pendidikan nasional. Institusi ilmu fasa kedua sebelum melangkah ke tahap pendidikan yang lebih tinggi. Di kampung ini, siswa-siswa dan siswi-siswi dari ceruk rantau; pelusuk Tanah Melayu, singgah buat satu-satu tempoh; ada yang 5 tahun, ada pula sekadar 2 tahun. Masing-masing punya impi, punya mimpi untuk dikejar, direalisasi. Masing-masing punya cita, punya cerita untuk cemerlang, berjaya. Di kampung ini, penuh pondok dan teratak yang megah dan indah, lengkap segala macam fasiliti; tempat siswazah menimba-nimba ilmu dari telaga pengetahuan. Tidak lupa, ibu-ibu dan bapa-bapa yang penuh dedikasi dan berbudi; tempat siswazah memohon bantuan, panduan. Siapa sangka, puteri dan patik bertemu di sini, siapa duga, puteri dan patik berkenalan di sini. Kerja TUHAN, siapa tahu.

Dalam satu-satu pertemuan itu, siapa tahu apa yang menyusul. Hanya TUHAN saja yang tahu; kita sebagai manusia, hamba dan khalifah sekadar merancang cuma, berusaha sehabis upaya, atas kudrat yang terdaya, dituntut tawakal pada Yang ESA. ALLAH yang menentukan segala, Maha Mengetahui. Ini bicara puteri pada suatu ketika kepada patik, masih jelas terngiang serak-serak suara. Ya, patik mengerti, telus dari dasar hati, minda dan jiwa. Kata patik, pertemuan, perkenalan dan persahabatan itu takdir; belum tentu dapat kita bersua, berkenal-kenal dan bermesra yang sesiapa yang kita mahu, tetapi, sudah pasti kita bertemu, berkenalan dan bersahabat dengan insan-insan yang diatur TUHAN untuk kita temui, kenali dan mengayam jalinan silaturahim. Insan-insan yang akan menjadi sebahagian daripada hidup kita, dunia kita. Mereka nanti yang mencorak kanvas kehidupan dengan pelbagai warna, membawa rempah kehidupan yang berjenis perasa.

Utusan patik ini, sekadar yang biasa-biasa. Renjana kecil; bukan kisah cinta agung Puteri Gunung Ledang dengan Laksamana, bukan pula hikayat seribu satu malam Majnun dan Laila, apatah lagi epik lagenda Ramayana dan Dewi Sita. Sekadar diutus untuk merisik-risik khabar, bertanyakan berita, mendengar cerita. Sekadar patik utus untuk patik kongsi penat dan lelah, atas apa yang patik telah lihat, apa yang patik telah lalui dalam kelana, perantauan patik. Ya, patik sekarang seorang kelana, seorang perantau; dalam tanggungjawab seorang penuntut pra perubatan. Mungkin apa yang patik ungkapkan, omongkan, barangkali sekadar ungkapan-ungkapan, omongan-omongan klise; biarlah, andai itu yang lebih tepat, lebih jitu buat patik menyampai segala idea, segala cerita. Alhamdulillah, patik selalu sihat seadanya, biar ada yang masih sakit, ada yang masih luka, ada parut-parut yang masih berdarah. Sakit itu, luka itu dan parut-parut itu sekadar secebis ujian, dugaan; menuntut kesabaran, menangih pengorbanan. Dugaan-dugaan, ujian-ujian itu memang kita tidak menjemput, mengundang; itu anugerah ALLAH. Dalam apa yang datang itu terkandung, berselindung seribu hikmah,penuh rahmah pada yang mahu berfikir,mentafsir. Firman Allah,dalam surah Al-Baqarah ayat ke-216, “Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”.

p/s- bersambung dalam bahagian (ii)

0 ulasan: